Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Η Σκύρος στο πρόγραμμα τηλειατρικής

 

Η Σκύρος συμμετέχει στο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής που υλοποιείται με την οργάνωση και υποστήριξη της Vodafone. Η Τηλεϊατρική είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία της κινητής επικοινωνίας στον τομέα της υγείας, με σκοπό να παρέχει ολοένα και περισσότερες δυνατότητες σε όλους ανεξάρτητα με το που κατοικούν.
Οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται μέσα από το δυναμικά εξελισσόμενο δίκτυο της Vodafone, το οποίο σήμερα παρέχει πληθυσμιακή κάλυψη που αγγίζει το 100%*, καθιστά εφικτή τη λειτουργία του προγράμματος της Τηλεϊατρικής. Στο Δήμο της Σκύρου, το πρόγραμμα της Τηλεϊατρικής, εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο του 2010. Σύμφωνα με τον Ιατρό της Σκύρου, κ. Ιωάννη Καστάνη, «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποδείχτηκε ωφέλιμο για τους κατοίκους του νησιού, που σε μεγάλο ποσοστό είναι ηλικιωμένοι.


Το ιατρικό προσωπικό της Σκύρου, ενισχυμένο με τα μηχανήματα του προγράμματος της Τηλεϊατρικής, ανταποκρίνεται με επιτυχία στις ιατρικές ανάγκες των κατοίκων, μειώνοντας τις μετακινήσεις των ασθενών σε κεντρικά Νοσοκομεία εκτός του νησιού και ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας αυτών». Χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό του προγράμματος, ο Ιατρός στη Σκύρο έχει πλέον τη δυνατότητα εξέτασης ασθενών, για παράδειγμα την πραγματοποίηση ενός καρδιογραφήματος ή τον έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας για την πιθανότητα άσθματος και τη μεταφορά των εξετάσεων αυτών –μέσω του δικτύου κινητής επικοινωνίας της Vodafone– στο Ιατρικό Αθηνών και συγκεκριμένα σε ειδικευμένους καρδιολόγους ή/και πνευμονολόγους.

Ο ειδικευμένος Ιατρός θα λάβει την εξέταση και θα αποστείλει τη γνωμάτευσή του στον Ιατρό της Σκύρου, πάλι μέσω του δικτύου κινητής επικοινωνίας της Vodafone. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το κέντρο υγείας στη Σκύρο, στο πλαίσιο της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μπορεί πλέον να παρέχει και συγκεκριμένες ειδικευμένες υπηρεσίες υγείας.

Το πρόγραμμα της Τηλεϊατρικής καλύπτει πέραν των ασθενών με χρόνιες παθήσεις, και τους πολίτες που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» (για παράδειγμα παχύσαρκοι, καπνιστές κ.ά.).

Τα οφέλη για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι η δυνατότητα προληπτικής ιατρικής, αλλά και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, εφόσον καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί και παρέχεται η δυνατότητα σε όλους να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους άμεσα, αλλά και να ρυθμίζεται η ιατροφαρμακευτική τους αγωγή από έμπειρο και ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Σήμερα το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε 22 απομακρυσμένους Δήμους σε όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την οργάνωση και υποστήριξη της Vodafone, το συντονισμό του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ του οποίου οι Δήμοι αποτελούν μέλη του, τη συμμετοχή του Ιατρικού Αθηνών ως το κεντρικό Νοσοκομείο και την τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση της εταιρείας Vidavo. Μόνο μέσα στο 2010, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 2.100 εξετάσεις, ενώ οι Ιατροί των Δήμων έχουν «συνδεθεί» χιλιάδες φορές με το πρόγραμμα, για την αποστολή εξετάσεων, αλλά και για τη λήψη απαντήσεων από τους εξειδικευμένους γιατρούς του Ιατρικού Αθηνών.

Το πρόγραμμα της Τηλεϊατρικής εντάσσεται στο πολύπλευρο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας που εφαρμόζει η Vodafone και ειδικότερα στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας της κινητής επικοινωνίας στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο
eviatop

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου